Generalforsamling d. 22. juni 2011 i Vang.
Derefter gik vi op til den 200 år gamle vandmølle, hvor Niels-Holger Larsen fortalte og viste rundt i den helt nyrenoverede mølle ( tjæren var ikke tør endnu ). Den står lige nu utroligt flot med nyt stråtag og med en rygning af lyng, den er nykalket og nytjæret. Møllen er til forskel fra de fleste andre vandmøller en overstrømsmølle.
Derefter gik vi op til den 200 år gamle vandmølle, hvor Niels-Holger Larsen fortalte og viste rundt i den helt nyrenoverede mølle ( tjæren var ikke tør endnu ). Den står lige nu utroligt flot med nyt stråtag og med en rygning af lyng, den er nykalket og nytjæret. Møllen er til forskel fra de fleste andre vandmøller en overstrømsmølle.
I salteriet på Vang Havn blev generalforsamlingen holdt, efter at madkurvene var tømte. Da foreningens formand gennem 31 år H.V.Jørgensen har sagt helt fra p.gr.a. svigtende helbred og alder, han bliver snart 85 år, var det næstformand Svend Kramp der bød velkommen og ledede generalforsamlingen.
Svend Kramp mindedes Inge Madsen, som døde først på året. Hun var bestyrelsesmedlem i FB i mange år, og hun gjorde et stort arbejde som formand for Gudhjem by – og mindeforening.
1. Valg af dirigent. Britta Kofoed
2. Valg af stemmetællere. Jytte Bræstrup og Niels Thrane
3. Beretning ved formanden.
Beretningen blev holdt af Niels-Holger Larsen for møllerne, af Finn Bræstrup for naturpleje og af Svend Kramp for kulturhistorie og fremtiden . Beretningerne var en uddybning af den medlemsorientering, der blev udsendt til medlemmerne sammen med indkaldelse til generalforsamlingen. Se denne.
4. Regnskab.
Kasserer Niels Thrane gennemgik det reviderede regnskab. Schrøders Legat har et indestående på 10.550,- kr., Davidsstatuen på 22.218,- kr. og Hammers Legat på 25.322,-kr. samme resultat som sidste år.
Driftsregnskabet udviste i 2010 et underskud på 18.000,-kr., året før var der et overskud på ca. 105.000,- kr, det skyldtes kursstigninger. FB ejer i alt 874.000,-kr.
5.Valg til bestyrelsen.
På valg til bestyrelsen var Finn Bræstrup Karlsen, Niels-Holger Larsen og Jørn Uffe Hansen. Alle blev genvalgt
Uden for tur ønskede H.V.Jørgensen at udtræde af bestyrelsen. I hans sted valgtes Finn Hansen, Nylars for 2 år.
6. Valg af revisor Nyvalgt blev Flemming Vibe.
7 eventuelt.
Flemming Vibe takkede for penge til jubilæumsbogen om teknisk museum
Lone Thrane sørger for en buket blomster til H.V.Jørgensen fra generalforsamlingen.
Mikael Møller påpegede igen oprensning af ”Gråmyr”.
Finn Bræstrup havde funderet lidt over, at FB for 100 år siden blev dannet for at forhindre, at hele Nordbornholm blev opkøbt af udlændinge og lavet til stenbrud, nu må vi holde øje med at fortidsminderne ikke lider overlast p.gr.a.store skovmaskiner, så sporene forsvinder.
Britta Kofoed foreslog at vedtægterne får et eftersyn, sidste gang var i 1963.
Referent: Sekretær Inger Jensen
Ved et efterfølgende bestyrelsesmøde konstituerede bestyrelsen sig på følgende måde:
Formand: Svend Kramp
Næstformand: Finn Bræstrup Karlsen
Kasserer: Niels Thrane
Sekretær : Inger Jensen
Hjemmeside-redaktør: Jens-Ole Fassel
Niels-Holger Larsen
Jørn Uffe Hansen.
Beretning 2010
Møllerne
Foreningen Bornholm ejer fortsat tre fredede møller: Stubmøllerne Egeby Mølle og Melstedmøllen, samt vandmøllen i Vang.
Melstedmøllen (tidligere Tejn Mølle) står nu på Landbrugsmuseet Melstedgård, som herefter har ansvaret for drift og vedligeholdelse, så denne mølle ”belaster” ikke mere Foreningen Bornholm.
Efter den blev flyttet til museet har den fået et helt nyt liv – den er i gang, vises frem, og det må betragtes som en succeshistorie i foreningens virke de senere år.
Der er tilknyttet en fast møller: Jens Ole Fassel, ansat på Melstedgård, og desuden bestyrelsesmedlem i Foreningen Bornholm. Jens Ole passer møllen som sin egen, han har i foråret tjæret den, og vejrfløjen er opsat på lægavlen, så man altid kan se, hvorhen møllen skal krøjes. Møllen har mange besøgende, som får en god og levende information, og når der er vind sættes møllen i gang – også af Jens Ole.
Medens Melstedmøllen er i god gænge, så har Foreningen Bornholm rigeligt at gøre med de to andre møller. De er for tiden begge under istandsættelse.
Egeby Mølle fik havari på vingerne på selve Dansk Mølledag 20 juni 2010, hvor møllen traditionelt åbnes og sættes i gang. Til stor forundring knækkede en vingearm af – lykkeligvis kom ingen til skade.
Der skal isættes to nye ”koller” og nyt ”hækværk” i to af vingearmene. Forskellige uheldige omstændigheder har gjort, at der ikke er vinger på til dette års mølledag. Det er kalkuleret til at koste ca. 80.000 kr, og vi har i øjeblikket ansøgning hos Kulturarvsstyrelsen om støtte til nye koller og vinger, så møllen forhåbentlig igen er køreklar i slutningen af august.
Vang vandmølle har længe ventet på en tiltrængt istandsættelse: Nyt tag og istandsættelse af ydervægge. Møllen vil ikke kunne køre, for vandtilførslen fra bækken med mølledamme er ikke intakt, og der skal ske en mere omfattende restaurering af det indre mølleværk.
Men møllen vil fremstå i fin orden og kunne vises frem, og man vil bedre kunne se de interessante gamle møllesten af Balkasandsten, som er den sandstenstype, der tidligere blev anvendt før Nexøsandstenen blev almindelig i sidste halvdel af 1700-tallet.
Der er en fin stor information om møllen på en stor planche, opsat for nogle år siden af ”Det maritime Hasle”, der informerer om forskellige attraktioner på Vestkysten fra Sorthat til Vang.
Det ventes at Vang vandmølle er færdig til fremvisning på FBs generalforsamling i Vang 22. juni 2011.
TIMS – The International Molinological Society holder i år deres 13. symposium i Danmark /Aalborg i begyndelsen af september. For medlemmerne, der kommer fra hele verden, bliver der en ” Pre-Symposium Tour” til Bornholm og Skåne i slutningen af august. 50 deltagere har allerede tilmeldt sig, og et af Foreningen Bornholms bestyrelsesmedlemmer Niels-Holger Larsen vil være guide på turen på Bornholm. Vi gør derfor alt for at disse meget mølleinteresserede folk får en god oplevelse på Bornholm, hvor de skal besøge udvalgte møller.
Foreningen Bornholm følger fortsat med i hvad der sker med bevaringen af de andre gamle møller på Bornholm, og støtter, hvor det er muligt.
Senest har Kulturarvsstyrelsen indstillet til en udvidelse af Slusegårds mølle- og ørredhus. Man ønsker også det tilhørende klækkehus og kildehus fredet samt hele mølledamsanlægget med stigborde og omløb, og i den forbindelse, at der etableres en fornuftig plejeplan for hele dette meget væsentlige kulturmiljø. Dette støtter Foreningen Bornholm varmt.
Niels-Holger Larsen
Naturpleje
Foreningen arbejder stadig for at få fredet øens naturseværdigheder, gjort dem tilgængelige og give information om herlighederne, sammen med Danmarks Naturfredningsforening.
Den 1. november 2010 blev Svartingedalen ved Hasle fredet, for at bevare den vilde natur og åen, og sikre offentlig adgang. I forbindelse med fredningen vil Regionskommunen lave kreaturhegn, forbedre stien og opsætte informationstavle.
En anden ”natur”-fredningssag, der har optaget sindene, er Bølgebadet i Sandvig, der også i november endte med, at hele bygningen rives ned, så området kan retableres med strand, klitter og beplantning.
Foreningens bestyrelse har fortsat et godt samarbejde med Regionskommunens skov-forvaltning.
Vi får en orientering om dens naturplejeopgaver og planer, og vi påpeger steder, hvor vi synes, der kan gøres en indsats. Således nævnte vi igen behovet for en lettere adgangsvej til det fredede område Årsdale Ret og oprensning af Gråmyr ved Gudhjem.
Det skete ved vores årlige møde med regionskommunens skovfoged Ole Holm Pedersen, som blev holdt 1. juli i Gryet i Bodilsker, et stort område med bautasten. Kulturarvsstyrelsen har fået penge fra A.P. Møllers Fond til renovering af området, efter en plan om at fælde træerne, så bautastenene skulle stå frit. Det ville gå ud over den frodige vegetation af anemoner og liljekonvaller, som beboerne på Østlandet sætter stor pris på.
Det har vakt mange protester fra Bornholm, som Kulturarvsstyrelsen har bøjet sig for og nu vil lave en ny plan, så Gryet bevarer sit præg med høje træer og en frodig underskov – dog noget udtyndet.
Finn Bræstrup Karlsen
Kulturhistorie
For at få mere klarhed over Gryets oprindelse og brug har Kulturarvsstyrelsen besluttet at gennemføre arkæologiske stikprøve-udgravninger, som Bornholms Museums er begyndt at udføre.
Det er en del af det landsdækkende projekt om oldtiden i landskabet, som herovre også omfatter helleristnings-området ved Madsebakke – Hammersholm på Nordlandet, som blev fredet sidste år.
Den særlige Nordlandsgruppe, med repræsentanter for en lang række myndigheder, organisationer og foreninger – heriblandt Foreningen Bornholm – arbejder nu med at lave en plan for områdets fremtidige udnyttelse med øget offentlig adgang og forbedret information. I den forbindelse er det nævnt at inddrage det gamle vandværk på Langebjerg, som FB tidligere havde planer om at købe.
Sidste år satte Regionskommunen Nylars og Knudsker plantager i Blemmelyng til salg. Hele Nylars Plantage er fyldt med spor af oldtidsagre og andre oldtidsminder, så F.B. og andre protesterede kraftigt mod salget på grund af risikoen for, at oldtidsminderne bliver ødelagt ved skovbrug. Vi overvejede at købe skoven men måtte opgive, og hele området blev solgt til to private lodsejere. Men samtidig rejste Danmarks Naturfredningsforening en fredningssag for en del af Blemmelyng, så Fredningsnævnet holdt i maj besigtigelse af området, og ventes i efteråret at afgøre sagen – forhåbentlig med en fredning. Den sag vil vi følge nøje og arbejde for flere og bedre stier og mere information, så mange mennesker kan opleve den enestående natur- og kulturseværdighed.
Foreningen har en lille andel i etableringen af en af de store kulturhistoriske seværdigheder på Bornholm, Rispebjerg, som jo blev officielt indviet i 2009. Det kom sidste år på TOP-10 listen over arkæologiske fundsteder i Danmark, på grund af nye opdagelser af palisaderækker og forsvarsanlæg ved hjælp af ny teknik, så der kan også ventes nyt i de kommende år.
I øvrigt har bestyrelsen bevilget en lille sum penge til Bornholms Tekniske Samling, til udgivelsen af Flemming Vibes nye bog om i museet ”Vi bevarer fortiden for eftertiden”.
Den titel kunne også være et motto for FBs arbejde for at sikre kulturminder i landskabet – og sørge for, at de allerede fredede minder bevares, er offentligt tilgængelige og godt skiltede.
Fremtiden
I Danmarks Naturfredningsforenings blad ”Natur og Miljø”, nr. 1 februar 2011, er der en artikel om foreningens første 100 år. Her skriver man specielt om Foreningen Bornholm, at den er den første danske, folkelige forening for naturfredning, stiftet i 1906. og at den ”havde som formål at beskytte natur og historiske bygninger, men også – og det var nyskabende – at gøre sådanne steder tilgængelige for befolkningen. Foreningen eksisterer stadig og samarbejder fint med DN”.
Vi vil stadig forsøge at leve op til de smukke ord.
Skoven og bautastenene i Gryet, helleristningerne på Nordlandet, oldtidsagrene i Blemmelyng og oplevelserne i Svartingedalen, bedre adgang til og information om seværdighederne er selvfølgelig nogle af de emner, som bestyrelsen vil følge tæt det kommende år, foruden at vi vil prøve at få fredet flere seværdige steder.
Desværre må vi konstatere, at fredninger ikke altid holdes i hævd, hverken af offentlige institutioner eller private. Og at den offentlige adgang til og information om seværdighederne heller ikke altid opfyldes. Så vi vil især arbejde for at sikre de bornholmske seværdigheder – selvom det betyder at skulle være kritisk over for myndighedernes varetagelse af de fredede steder. Vi har i foråret to gange skrevet til Kulturarvsstyrelsen om fredede fortidsminder, der er blevet beskadiget, men uden at få svar. Det vil vi selvfølgelig følge op på. Desuden vil vi rette henvendelse til Regionskommunen og Naturstyrelsen på Bornholm for at få ryddet den tiltagende skovvækst ved nogle af vores smukke udsigtssteder, som er ved at lukke til.
Information om seværdigheder er vigtig, for at folk kan få det fulde udbytte af at besøge dem. Derfor vil foreningen arbejde på, i samarbejde med de relevante instanser, at få forbedret skilte og anden oplysning ved de mange seværdigheder.
For at kunne varetage foreningens formål og opgaver bedst muligt behøver bestyrelsen hjælp fra medlemmerne, i form af tip og ideer om, hvor der sker overgreb på fredet natur eller historiske minder, eller gode ideer til, hvor foreningen kan prøve at forbedre oplevelserne af seværdighederne.
Det kan ske ved at skrive til foreningens hjemmeside: www: Foreningenbornholm.dk eller henvende sig til et af bestyrelsens medlemmer, som også er anført på hjemmesiden.
I det hele taget vil vores hjemmeside efterhånden blive udbygget, så man kan følge med i hvad der sker i foreningen og komme med gode ideer og input til bestyrelsen.
Der er stadig mange arbejdsopgaver for Foreningen Bornholm at tage fat på. Bestyrelsen vil i det kommende år arbejde for – udfra foreningens formål – at gøre det klart, at gode oplevelser af natur og kulturhistorie er en af de måder, det bornholmske samfund skal gøre sig gældende i fremtiden.
Svend Kramp